Onderbuik

Onderbuik; hoe kom je er vanaf?

De buik, de plek waar het allemaal gebeurt. De plek waar je spijsvertering plaatsvindt, je afvalstoffen worden verwerkt, en waar babietjes zich lekker kunnen nestelen om te groeien. Maar helaas genoeg ook de plek waar vetweefsel maar al te graag bivakkeert. Buikvet is één ding, maar onderbuik vet gaat toch iets verder. Waar komt het vandaan en, nog veel belangrijker, wat kun je er tegen doen? 

Onderbuik vet

Onderbuik vet bestaat uit visceraal vet. Visceraal buikvet zit onder je buikspieren en kun je niet vastpakken, zoals je love handles. Visceraal vet hebben we allemaal, en heeft een belangrijke functie in de bescherming van je organen. Echter, te veel aan visceraal vet brengt risico’s met zich mee. Het elimineren van deze sluipschutter is dan ook uiterst belangrijk voor je gezondheid.  

Buiten dat het de plek van je organen in neemt, kan er een hormonale disbalans optreden. Deze disbalans heeft invloed op je organen, eetlust en stemming. Ook verhoogt het de risico’s op hart- en vaatziekten, darm- en borstkanker, diabetes, Alzheimer en beroertes. Genoeg redenen om deze vijandelijke troepen uit te schakelen.  

Heb ik visceraal vet?

Doordat het niet zichtbaar is, is het ook moeilijk vast te stellen of je onderbuikje een gevolg is van visceraal vet. Tijd om de boel te verkennen en je data te verzamelen. Heb je een bierbuik, puilt je buik uit, is ie groot, rond en hard of heb jij een heel sterk appelfiguur en overgewicht? Dan is de kans groot dat jouw onderbuik een gevolg van visceraal vet is.  

Je kunt het ook meten. Je kunt het zelf doen door je taille- en heupomtrek te meten, daarna deel je de tailleomtrek door de heupomtrek. Bij de heren mag het niet meer dan 1 cm zijn, en bij de dames niet meer dan 0,85 cm. Deze methode kan echter desinformatie opleveren, en kun je beter bij een specialist een lichaamsanalyse laten doen. 

Hoe kom ik er vanaf?

Als je dan hebt vastgesteld dat visceraal vet inderdaad een dreigende vijand is, dan wordt het tijd om je strategie te gaan bepalen.  

Voeding

Door wat aanpassingen in je voeding aan te brengen, ben je al goed op weg. Vermijd ongezonde suikers en beperk je koolhydraten. Haal je koolhydraten er niet helemaal uit, want deze rantsoenen heb je ook nodig. Kies voor gezonde koolhydraten zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Eet ook voldoende eiwitten en vezels, en drink genoeg water om al die afvalstoffen, inclusief potentieel vetweefsel, af te voeren. 

Beweging

Beweeg regelmatig, en richt je ook op je buikspieren om deze visueel af te laten slanken. Buikvet verdwijnt helaas niet als sneeuw voor de zon, en moet je iets harder doorwerken om het weg te krijgen. Langer dan een uur bewegen is wenselijk, want pas na een uur zijn je reserves op en gaat je lichaam over tot vetverbranding. Zelfdiscipline is de sleutel.  

Vermijd stress

Cortisol komt vrij op het moment dat je stress ervaart. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer gaat eten en bijkomt. Het is dus van belang om zo veel mogelijk stressvrij te blijven, en PTSS al helemaal op afstand te houden. Door voldoende te slapen, en alcohol en nicotine te vermijden, is er ook een kleinere kans op stress.  

Stop dus met je camouflagetechnieken, en zet grof geschut in om je onderbuik vet te tackelen. Gecombineerd met een beetje zelfdiscipline en de juiste mindset, kun je ook deze missie naar een gezond leven laten slagen.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!