Suikerverslaving

Van zoete verlangens naar zelfbeheersing: tips om je suikerverslaving te overwinnen

We weten allemaal dat zoetigheid niet goed is voor ons. Zowel onze tanden als weegschaal leiden onder een teveel aan zoete versnaperingen. Suiker is niet alleen lekker, het werkt ook verslavend. Het zoete goedje zorgt er namelijk voor dat dopamine vrijkomt, wat ons een gevoel van plezier en gelukzaligheid bezorgt. Dit is ook ineens de reden waarom we soms enorm kunnen verlangen naar iets zoets en op termijn een suikerverslaving kunnen ontwikkelen. Het vergt wat zelfbeheersing, maar met onderstaande tips kun je je suikerverslaving overwinnen. 

Suiker en de impact op ons lichaam

Voordat we zomaar een reeks tips gaan oplijsten, willen we je graag even duidelijk maken wat de impact van suiker op je lichaam is. Dat ene koekje of paar snoepjes zijn immers niet zo onschuldig als ze lijken. We vertelden je al dat zoetigheid je een gevoel van plezier en voldoening bezorgt en dat je daardoor verslaafd kunt raken aan suiker. Daarnaast kan het eten van suiker ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs sombere gevoelens. Ook kan zoetigheid zorgen voor schommelingen in onze bloedsuikerspiegel en energieniveaus, waardoor we ons vermoeid en lusteloos voelen. 

Hoe herken je suikerverslaving

Ben je door het eten van één koekje al suikerverslaafd? Nee, maar toch zijn er veel mensen die onbewust een suikerverslaving hebben. Dit komt omdat er in veel voedingsproducten hoge suikerwaarden zitten die door voedselproducenten worden toegevoegd om onze suikerverslaving te voeden. Daarom krijg je op één dag tijd een niet-zo-aardig suikergehalte binnen, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van een suikerverslaving en alle nare gevolgen van dien. 

Je kan een suikerverslaving herkennen door hunkeringen, cravings of een sterk verlangen naar zoetigheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn bij suikeronthouding. Suikerverslaving onderscheidt zich van andere verslavingen, omdat suiker overal verkrijgbaar is. De meeste mensen zijn suikerverslaafd, maar weten dit niet. Best wel heftig, als je het ons vraagt. 

Tips om suikerverslaving te overwinnen

Om je suikerverslaving te overwinnen, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken en leren om te gaan met je zoete verlangens. 

Tip 1. Start de dag met een gezond ontbijt

Pan met daarin een gebakken omelet met groenten. Pan staat op een aanrecht met theedoek. Bestek ligt naast de pan, net als een paar blaadjes basilicum ter decoratie.

Zorg ervoor dat je je lichaam voedt in plaats van vult. Begin de dag liever niet met iets zoet, want dit betekent de start van een dag vol zoetigheden. Zo krijg je na het eten van snelle koolhydraten een snelle insulinepiek én insulinedaling. Die bloedsuikerschommelingen kunnen vermoeidheidsklachten veroorzaken en je krijgt veel sneller trek in zoetigheid waardoor je eerder geneigd bent te gaan snaaien.

Kies liever voor een gezond en gevarieerd ontbijt, boordevol eiwitten en gezonde vetten. Kies voor een omelet met groenten en volkoren brood of havermout met avocado. Waarom geen kommetje yoghurt met lekker veel fruit, dat is toch ook gezond? Klopt, dit wordt aangeprezen als een gezonde start van de dag, maar ook fruit en veel yoghurts bevatten grote hoeveelheden suikers. Combineer in dit geval naturel yoghurt (of kwark, nog beter aangezien hierin meer eiwitten zitten), met wat ongebrande, ongezouten noten of havermoutvlokken met zaden en pitten. Op deze manier blijft de Glykemische Index lager en krijg je minder last van bloedsuikerschommelingen. Daarnaast zorgt vezel- en eiwitrijke voeding voor een betere verzadiging.

Tip 2. Zoek alternatieven voor suiker

Als je niets zoet in huis hebt, kan je het ook niet opeten. Ruil koekjes, snoep en andere zoete snacks in voor snoeptomaatjes, worteltjes of komkommers. Je suikerverslaving zal je niet zo dankbaar zijn, maar je lichaam en geest wel. 

Tip 3. Vermijd light- en zero-alternatieven

Let op bij het inruilen van zoete producten voor light- en zero-alternatieven. Deze producten bevatten immers kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam. Dit stofje is maar liefst 200 keer zoeter dan ‘gewone’ suiker en houdt je suikerverslaving daarom ook in stand. Ban daarom frisdrank maar volledig uit je leven als je van je suikerverslaving af wilt. 

Tip 4. Ontwikkel een gezonde relatie met voeding

Door een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen, leer je je lichaam op de juiste manier te voeden. Een gezond en gebalanceerd voedingsschema biedt je lichaam voldoende brandstof voor de hele dag. Bovendien heeft een gezond en gevoed lichaam geen suikers nodig om te functioneren. Bye-bye suikerverslaving! 

Tip 5. Beweeg regelmatig

Door minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen, draag je bij aan een gezonde levensstijl. Een fit en gezond lichaam heeft geen extra suikers nodig om zich goed te voelen, want het haalt voldoening uit andere neurotransmitters die vrijkomen tijdens het sporten. 

Tip 6. Hydrateer jezelf

Een gehydrateerd lichaam is minder geneigd om toe te geven aan zoete hunkeringen. Een dorstig lichaam geeft namelijk een signaal dat lijkt op honger, waardoor je sneller naar zoete snacks zult grijpen. Door je lichaam voldoende te hydrateren met water, zal je merken dat je zoete verlangens een stuk minder zullen zijn. 

Tip 7. Zorg voor voldoende nachtrust

Gun je lichaam minstens 7 tot 8 uur slaap per nacht. Een uitgerust en gevoed lichaam beschikt over voldoende energie om de dagelijkse bezigheden te voltooien. Een niet-uitgerust lichaam daarentegen, zal erg craven naar snelle suikers voor een energieboost. 

Het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding

Het overwinnen van een suikerverslaving is niet makkelijk, maar met bovenstaande tips is het wél mogelijk. Geef jezelf voldoende tijd en geef niet op, want het kan best uitdagend zijn om van een suikerverslaving af te komen. 

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!