De feiten op een rij
De vakanties zijn weer in volle gang bezig. De één maakt van de vakantie de gelegenheid om te sporten tot ie erbij neervalt, de ander laat alle remmen los en komt niet meer van z´n strandbedje af. Ieder z’n ding, en alles kan. Maar wat betekent het voor je spiermassa als je onder de laatste groep valt? Hoe snel verlies je nou daadwerkelijk spiermassa? De Vakantieman zoekt het voor je uit…
Tijdelijk even wat minder trainen of veranderingen in je leefstijl kunnen ervoor zorgen dat je spiermassa gaat slinken. Andere voedingskeuzes, een veranderd nachtritme en tijdelijk wat meer alcoholische en vette snuisterijen kunnen er allemaal toe leiden dat je in vetten bijkomt en in spiermassa afvalt. Maar is dat nou echt zo dramatisch?
Spiermassaverlies
Bij afname van spierkracht en spiermassa vermindert het volume, en verandert de samenstelling van onze spieren. De intensiteit van prikkels en belasting bepalen of onze spiervezels verslappen of juist versterken. Uit een onderzoek onder patiënten binnen de intensive care bleek dat zij gemiddeld een afname van 2% per dag aan spiermassa hadden. Doordat ze hun spieren niet gebruiken gaat het lichaam deze als overbodig zien, waardoor ze niet meer verder ontwikkeld worden. Breng jij dus je vakantie door als een comapatiënt? Dan kun je ervan uitgaan dat je spiermassa vrij snel afneemt. Gelukkig hebben de meesten van ons de Lloret de Mar tijden al lang achter de rug, dus zo drastisch zal het niet zijn.
Dus hoe zit het nou echt?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de slinking van spiermassa na zo´n 2 tot 4 weken langzaamaan begint. Pas na 3 maanden zijn ze er klaar mee en leunen ze alleen nog maar achterover. Uit een onderzoek onder bodybuilders nam hun spiermassa met zo´n 9% af na 15 maanden geen training. Als je dus 10 kilo spiermassa hebt opgebouwd, en daarna 15 maanden nauwelijks iets doet, verlies je dus maar een mager kilootje aan spiermassa. Dat valt dus eigenlijk reuze mee, laat de sangria en paella maar komen.
Dan is er wel nog een verschil tussen de typen spierweefsels in ons lichaam. We hebben allemaal type 1 en type 2 spierweefsels in ons lichaam. Type 1 spierweefsels zijn de langzame spieren die bestand zijn tegen vermoeidheid. Duursporters hebben vooral veel type 1 spierweefsels. Type 2 spierweefsels zorgen voor de power en snelheid. Na een tijdje lanterfanten nemen de type 2 spierweefsels in verhouding het snelst af. Hoewel deze sneller afnemen hoef je je niet direct zorgen te maken dat je meteen minder sterk wordt, spiermassa neemt namelijk weer sneller af dan spierkracht.
Hoe helpt mijn spiergeheugen hierbij?
Maar geen man overboord van het luxe cruiseschip, er is ook nog zoiets als het spiergeheugen. Wanneer je langdurig aan krachttraining hebt gedaan, minimaal een jaar, dan hebben je spieren wél een actieve herinnering aan hun verleden. Hierdoor is het makkelijker om de verloren spiermassa en spierkracht te herwinnen. Dit komt door de hoeveelheid celkernen die je in het verleden al hebt opgebouwd, de herinnering aan de uitvoering van bewegingen en natuurlijk je zelfvertrouwen. Na een paar weken niks doen bouw je misschien een kleine achterstand op, maar met jouw actieve herinnering herstel je de schade binnen no-time.
Kortom, het is niet zo erg om af en toe alles los te laten en te genieten van je welverdiende vakantie. Het kan zelfs goed voor je lichaam zijn, en misschien nog beter voor je geest. We ´moeten´ immers al zoveel. Pas na 3 maanden begint het verlies pas echt op te lopen, maar dan heb jij al 3 keer je trainingen opnieuw opgepakt. Dus sit back, relax en neem gerust nog een cocktail.