Hoe vaak trainingsschema veranderen

Volgens Albert Einstein is de definitie van waanzin steeds hetzelfde doen, en verschillende uitkomsten verwachten. Eindeloos hetzelfde blijven doen leidt tot stagnatie in alles in het leven, zo ook in krachttraining. Daarom is het goed om zo nu en dan je trainingsschema aan te passen. Maar hoe doe je dit op een goede manier?

Even voor de duidelijkheid, je hebt aanpassen en omgooien. Veel sporters denken dat het een goed idee is om iedere 2 maanden hun trainingsschema om te gooien. Hiermee bedoelen we een compleet nieuw schema met gloednieuwe oefeningen. Dit raden we juist niet aan. Aanpassen wel.

Waarom trainingsschema alleen aanpassen?

Hoewel je spieren zich kunnen aanpassen aan je schema, hebben ze wel tijd nodig om zich aan te passen. Wanneer je schema telkens omgegooid wordt geef je ze deze tijd niet, en krijg je last van spierpijn. Als je denkt dat dit juist goed is, dan heb je het mis. Spierpijn betekent namelijk niet per definitie progressie. Het kan juist je resultaten tegenwerken doordat je te veel last hebt van spierpijn. Een spier groeit juist door dezelfde oefening vaker te doen, daarnaast verbeter je ook je techniek waardoor je ook weer betere resultaten boekt.  

Maar leidt dit niet juist tot waanzin? Nee, want je kunt je training simpelweg aanpassen door wekelijks uit te bouwen in gewicht, reps en sets. Zo houd je de uitdaging erin en houd je je motivatie vast. Op termijn kun je geleidelijk een oefening vervangen, maar voorkom dat je een geheel nieuw schema hebt. Door je schema aan te passen krijgen dus niet alleen je spieren een boost, maar ook je drive. 

Wanneer aanpassen?

Je begrijpt nu dat verandering met mate goed is. Maar wanneer pas je je schema aan? Dat is per trainingsfase verschillend. 

Beginner

Als beginner ben je nog gezegend met snelle resultaten. Je begint bij 0 en gaat de eerste maanden alleen maar vooruit. Daarnaast is het belangrijk om vooral ook nog even de tijd te nemen om oefeningen eigen te maken. Als beginner raden we dan ook aan om de eerste 3 maanden nog even niet je schema aan te passen. Natuurlijk kun je hier en daar wat uitbouwen in gewicht en reps, maar gooi er vooral nog geen nieuwe oefeningen door. Gebruik die drie maanden vooral om te genieten van je vooruitgang, maar ook om de techniek onder de knie te krijgen. Loop je nou vast in bepaalde oefeningen omdat ze moeilijk uit te voeren zijn? Dan kan het wel helpen om de oefening in te wisselen voor een makkelijkere variant.  

Halfgevorderd en gevorderden

Ben je al iets meer getraind, dan kan het zijn dat je lichaam wat meer variatie en uitdaging nodig heeft om vooruitgang te boeken. De grootste vooruitgang heb jij al achter de rug en moet je helaas harder werken om je resultaten te behalen. Dat betekent dat je spieren meer nieuwe prikkels nodig hebben om te groeien. Jij mag wat meer uitpakken in gewicht en herhalingen, maar luister altijd goed naar je lichaam. Wissel af met reeds bekende oefeningen voor jou en daag jezelf iets meer uit 

Uiteraard, wanneer je last hebt van blessures of je doelstelling verandert, dan is het zeker aan te bevelen om je schema om te gooien. Maar laat je dan goed adviseren hierin. Ook als je merkt dat je motivatie aan het wegebben is, dan is het ook goed om oefeningen te vervangen of met een fris nieuw schema te starten.  

Waar het op neer komt is dat het écht niet zo essentieel is om iedere maand of twee maanden je schema volledig om te gooien. Met een paar kleine aanpassingen behaal je weer resultaat en daag je jezelf uit.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!