Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 75 kg vlees per jaar eet? Dit is op basis van karkasgewicht, dus mét pezen en botten. Een massaal gewicht wat vergelijkbaar is met het gemiddelde gewicht van een volwassen persoon. Hoewel het geen mensenvlees is, popt toch de naam Jeffrey Dahmer heel even in gedachten op. Er moet toch een andere manier zijn om aan die prachtige spierballen te komen?
Eiwitten
Eiwitten zijn gelukkig niet alleen te vinden in eieren of vlees. Dat zou ons voedingspatroon maar eenzijdig maken. Gelukkig zijn er ook genoeg eiwitten te vinden in peulvruchten en groenten. Per dag hebben we zo’n 0,8 tot 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dus maak je eigen optelsom. Je zult versteld staan van de hoeveelheid plantaardige voedingsmiddelen met een grote hoeveelheid eiwitten. De absolute toppers zijn toch wel:
Sojabonen
Met zo’n 36 gram eiwitten per 100 gram bijt deze de kop, of de spits af. Maak er een lekkere salsa of salade van, of eet het met wat rijst en groenten. Ook zijn ze een verrukkelijke snack.
Kikkererwten
Laat je niet misleiden, deze hazelnoot-look-a-like bevat 19 gram eiwitten per 100 gram. De Noord-Afrikaanse makker kun je makkelijk in een curry of een salade verwerken, of maak zelf eens een smakelijke hummus.
Quinoa
Het Zuid-Amerikaanse gewas doet het helemaal niet slecht. Met een verrassende 14 gram eiwitten per 100 gram doet quinoa het erg goed. Een lekker bordje quinoa met een portie stevige dijen is dan ook een heerlijk eiwitrijk maaltje. Kippendijen bedoelen we dan natuurlijk.
Groenten
Hannibal Lecter zit er niet echt op te wachten, maar groenten zijn ook een goede bron van eiwitten. Zo bevat alfalfa 14 gram eiwitten per 100 gram, champignons zijn goed voor zo’n 3,6 gram eiwitten per 100 gram en een heerlijk gestampt potje boerenkool zit al op zo’n 3 gram eiwitten per 100 gram.
Skyr
De IJslanders zweren er al zo’n duizend jaar bij, skyr. Zelfs in barre, koude tijden kiezen de taaie noormannen voor deze plantaardige eiwitbron. Met zo’n 10 gram eiwitten per 100 gram kom je al snel aan je doel.
Linzen
Deze Aziatische peulvrucht bevat zo’n 9 gram eiwitten per 100 gram, niet slecht voor dit kleine goedje. De Aziatische Kannibaal Koning heeft ze vast en zeker een keer als bijgerecht gegeten bij één van zijn 100 kannibalistische hoofdgerechten. Lekker voedzaam.
Tips
Het minderen in vlees maar niet in eiwitten kan nogal een klus zijn. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om wat meer eiwitten binnen te krijgen, zonder onze snijtanden extra te belasten.
Eet meer eiwitten
Als je ervoor kiest om volledig vegetarisch of veganistisch te worden, dan is het handig om juist veel meer eiwitten te eten dan regulier wordt geadviseerd. Doordat het vaak moeilijker is om op plantaardige wijze aan je eiwitten te komen, ligt het advies voor deze doelgroep zo’n 20 tot wel 30 % hoger. De rekensom bedraagt 1,05 gram per kilogram gewicht.
Bijhouden
Door bij te houden wat je eet, weet je na een tijdje wel een beetje de hoeveelheid eiwitten per voedingsmiddel. Je hoeft dit natuurlijk niet de rest van je leven te doen. Als je het eenmaal weet, en je levensstijl is aangepast, kun je het weer loslaten. Hier zijn tal van handige apps voor te downloaden.
Combineren
Door snacks en maaltijden goed te combineren krijg je ook meer eiwitten binnen. Denk dan aan het combineren van granen met noten of peulvruchten, zoals chili sin carne of een sneetje volkorenbrood met hummus.
Proteïneshakes
En natuurlijk niet te vergeten, de proteïneshakes. Heel makkelijk om even snel een shot eiwitten binnen te krijgen. Zo zijn er shakes op basis van plantaardige eiwitten, maar ook op basis van melk. Kies bij voorkeur een naturel variant, zo worden er extra geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd aan de kant-en-klare proteïneshakes met ‘een smaakje’. Vind je de naturel smaak echt niet lekker? Voeg er dan zelf wat vers of bevroren fruit aan toe en blender het tot een heerlijke shake. Uiteraard is het geen optie om hier al je eiwitten uit te halen, en blijft een gevarieerd eetpatroon belangrijk.
Vlees is natuurlijk voor velen een traktatie, echter is het kluiven de laatste jaren wellicht een beetje uit de hand gelopen. Het kan dus echt geen kwaad om te minderen. Kies je ervoor om vlees volledig uit je dieet te halen? Kijk dan wel goed naar alternatieven, wij zijn tenslotte omnivoren en dat is niet voor niks. Maar wees gerust, net als kannibalisme is het eten van vlees niet strafbaar. Je doet dus echt niks verkeerd als je toch geniet van een lekker stukje vlees.