10 vitamine C bommetjes die je toe wilt voegen aan je dieet
We associëren vitamine C met onze weerstand. Je hebt misschien wel eens zo’n grote vitamine C pil, of een oplosbaar tabletje, ingenomen wanneer je een verkoudheid voelde opkomen. We hebben dan vaak het idee dat het onze weerstand nét dat extra zetje kan geven. En dat is ook wel zo. Die ene keer vitamine C innemen met een tabletje zal dan misschien geen wonderen doen, maar een dieet dat boordevol vitamine C zit wél. Met deze 10 vitamine C bommetjes zorg je dat je weerstand op z’n sterkst is.
1. Paprika's
Paprika’s zijn een uitstekende bron van vitamine C. Je zou misschien de sinaasappel op plek 1 verwachten, maar in feite bevatten rode paprika’s meer dan twee keer zoveel vitamine C dan sinaasappels. Een middelgrote rode paprika bevat ongeveer 150 milligram vitamine C, wat overeenkomt met 2 keer de aanbevolen hoeveelheid van 75 milligram voor een volwassene. Het maakt wel uit welke kleur je kiest. De rode paprika is de beste keus, want met 150 milligram zit daar toch een stuk meer in dan bijvoorbeeld zijn groene broertje, dat 70 milligram vitamine C bevat.
2. Kiwi’s
Deze kleine vruchten met harige bruine schil en felgroen vruchtvlees staan met recht hoog in deze toplijst met vitamine C bommetjes. Ze zijn niet alleen rijk aan vitamine C, maar ze bevatten ook veel vitamine K en kalium. Een middelgrote kiwi bevat ongeveer 80 milligram vitamine C. Dat betekent dat je met het eten van één kiwi per dag al aan je volledige Vitamine C behoefte kan komen.
3. Spruitjes
Spruitjes vies? Ze zijn niet ieders favoriet en met name kinderen willen nog weleens een scheef gezicht trekken als spruitjes op het menu staan. Zonde, want niet alleen zijn ze hartstikke lekker te maken, het zijn ook nog eens kleine groene vitamine C bommetjes. Met maar liefst 150 milligram vitamine C per 100 gram spruitjes staan ze in de top van deze lijst. Met één of twee opscheplepels spruitjes heb je voldoende vitamine C voor een hele dag binnen.
4. Sinaasappels
Deze zag je waarschijnlijk al aankomen, al had je ‘m misschien wel hoger op de lijst verwacht. Niet voor niets hebben veel vitamine C supplementen een sinaasappelsmaak. We associëren vitamine C nu eenmaal met sinaasappels. En hoewel er voedingsmiddelen zijn met meer vitamine C, is het ook wel terecht. Een sinaasappel bevat ongeveer 80 milligram vitamine C. Het beste kan je sinaasappels eten, in plaats van uitpersen en het sap drinken. Sinaasappels zijn namelijk ook rijk aan vezels en bevatten andere gezonde stoffen zoals thiamine en foliumzuur. Die loop je mis als je alleen het sap drinkt, terwijl je dan wel heel veel suiker binnenkrijgt. De vitamine C gaat echter nauwelijks verloren als je een sinaasappel uitperst. Mits je het sap vers opdrinkt natuurlijk!
5. Aardbeien
Gelukkig staan deze heerlijke kleine snoepjes ook in de lijst. Een aardbeitje smaakt namelijk niet alleen heel lekker, maar is ook hartstikke gezond. Dat komt onder andere, doordat er heel veel vitamine C in zit. In 100 gram aardbeien zit 60 milligram vitamine C. In een groot bakje aardbeien zit 400 gram aardbeien, dus met 100 tot 150 gram heb je ongeveer een portie. Dat is dus bijna genoeg om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C te komen.
6. Broccoli
Broccoli is in Nederland een veel gegeten groente. En dat is maar goed ook. Broccoli is namelijk hartstikke gezond. Het zit boordevol vezels, calcium en ijzer. En het zit ook boordevol vitamine C. Een ongekookte broccoli bevat per 100 gram maar liefst 90 milligram vitamine C. Wanneer je de broccoli kookt blijft er nog zo’n 75 milligram over. Met een bordje broccoli van 150 gram heb je dus ruimschoots voldoende vitamine C te pakken.
7. Boerenkool
Nog zo’n bekende groente is de oer-Hollandse boerenkool. Boerenkool is naast vitamine C ook rijk aan andere voedingsstoffen zoals calcium, kalium en vezels. Verse boerenkool bevat per 100 gram, 100 milligram vitamine C. Eén op één dus. Voor elke gram boerenkool krijg je een milligram vitamine C binnen. Hoe verser de boerenkool is, hoe meer vitamines er behouden blijven. En hoe korter je ‘m kookt, hoe minder er verloren gaat.
8. Zwarte bessen
Zwarte bessen zijn niet te verwarren met zwarte aalbessen, maar deze twee zijn wel familie van elkaar. De zwarte bes herken je aan een doffe donkerpaarse tot zwarte kleur. De zwarte bes is bij de meeste fruit- en groenteboeren verkrijgbaar in juli en augustus. En neem ze dan maar eens mee, want er zit maar liefst 150 milligram vitamine C in 100 gram zwarte bessen. Dat zijn met recht kleine vitamine C bommetjes dus.
9. Peterselie
Ok, je gaat er natuurlijk geen bord vol van eten, maar als je kruiden aan je maaltijd toevoegt, kies dan wat vaker voor peterselie. Dit heerlijk frisse kruid is namelijk goed voor 125 milligram vitamine C per 100 gram. Je krijgt dus met een flinke hoeveelheid peterselie ook een flinke hoeveelheid Vitamine C binnen. En hoewel je in de praktijk slechts een handje gebruikt, krijg je nog steeds behoorlijk wat binnen. Daarom een plek in deze top 10 voor ‘peter-C-lie’.
10. Guave
De laatste plaats is gereserveerd voor een vreemde eend. En eigenlijk is dat gek, want als deze vrucht goed verkrijgbaar was had die met stip op 1 gestaan. Met 228 milligram vitamine C per 100 milligram guave is dit een mega-vitamine C-bom. Waarom dan toch onderaan de lijst? Omdat guave in Nederland moeilijk verkrijgbaar is. Gespecialiseerde winkels, zoals grotere fruitboeren, willen deze vrucht nog weleens in het assortiment hebben. Ze smaken heerlijk zoetzuur en zijn rauw te eten, nadat ze geschild zijn. Heerlijk in een fruitsalade of een kaasplankje. Probeer het eens!