Partner ondersteunen tijdens de overgang

De ultieme gids om je partner optimaal te ondersteunen tijdens de overgang

De overgang is een intense ervaring. Het kan een uitdagende tijd zijn, niet alleen voor degenen die er middenin zitten, maar zeker ook voor de partners. Als partner van een vrouw die door de overgang gaat, kan je je soms machteloos voelen. Maar juist als partner kan je gedurende deze, soms moeilijke periode een groot verschil maken. Heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Geen zorgen, dit is de ultieme gids om je partner optimaal te ondersteunen tijdens de overgang. 

De overgang: een nieuw hoofdstuk

De overgang, die meestal ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 begint, is iets waar de meeste vrouwen tegenop zien. Het brengt symptomen met zich mee zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en meer. Voor sommige vrouwen kan het zelfs voelen als een achtbaanrit, maar dan zonder dat je weet wanneer de volgende looping komt. Symptomen kunnen onverwacht heftig opkomen om vervolgens weer tijdelijk te verdwijnen. Maar de overgang is ook een nieuw hoofdstuk dat een andere, mooie fase van het leven van een vrouw inluidt. Als partner van een vrouw in de overgang wil je een optimale ondersteuning bieden en dat kan je doen op de volgende manieren:  

1 - Luister actief

Misschien is dit wel de belangrijkste manier waarop je jouw partner kan ondersteunen. Gewoon, door simpelweg te luisteren. Laat haar praten over haar ervaringen en gevoelens. Het kan soms best moeilijk zijn om over de overgang te praten, dus wees geduldig en push niet. Actief luisteren betekent ook: niet steeds met een oplossing willen komen. Soms is het al heel fijn om even gehoord te worden. 

2 - Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Het is moeilijk om er voor je partner te zijn als je geen idee hebt wat ze doormaakt. Verdiep je daarom in de overgang door er informatie over te verzamelen. Lees er bijvoorbeeld een boek over, doe research op internet of vraag je partner erover. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt begrijpen wat ze doormaakt en hoe makkelijker het voor je wordt om er voor haar te zijn. 

3 - Toon empathisch vermogen

Toegegeven, dit zal niet altijd even makkelijk zijn. Besef dat een vrouw in de overgang soms onredelijk kan lijken vanwege de hormonale schommelingen. Die hormonale schommelingen zijn echter een volkomen natuurlijk onderdeel van de overgang en het is iets waar je partner niets aan kan doen. Geef haar de ruimte om zich terug te trekken als dat nodig is, maar laat haar ook weten dat je er bent wanneer ze weer wil praten. En: tel af en toe even tot tien. 

4 - Verwen haar

Wanneer je een griepje te pakken hebt is het heerlijk als er iemand voor je zorgt, toch? De overgang is niet bepaald met een griepje te vergelijken, maar ook nu is het fijn om af en toe even verwend te worden. Dat verzacht de pijn. Kleine gebaren kunnen een groot verschil maken. Koop haar favoriete chocolade eens, neem haar een keer mee uit eten. Neem een bloemetje mee of verras haar met een ontspannende massage. Van een kleine verwennerij die niets kost tot een cadeautje op zijn tijd: het zijn allemaal positieve impulsen die de verschijnselen van de overgang stuk voor stuk kunnen helpen verzachten.  

5 - Bied je hulp aan

De overgang kan behoorlijk vermoeiend zijn. Bied daarom extra vaak even je hulp aan. Bied bijvoorbeeld aan om te koken, huishoudelijke klusjes te doen of om de hond uit te laten. Dit soort praktische hulp kan stress en vermoeidheid van je partner verminderen. 

6 - Ga samen sporten

Sporten is tijdens de overgang extra belangrijk. Het kan helpen bij het verminderen van sommige symptomen van de overgang. Stel dus voor om samen te wandelen, te fietsen of een duo personal training. Samen sporten levert niet alleen gezondheidsvoordelen voor je partner op, maar ook voor jou. 

7 - Moedig ontspanning aan

Herinner je geliefde eraan dat ontspanning belangrijk is. Het is, ook voor vrouwen in de overgang, maar al te makkelijk om dat te vergeten. Moedig je partner daarom aan om te ontspannen en om de tijd te nemen om iets te doen waar ze van houdt.  

8 - Doktersbezoek? Ga mee!

Wanneer je partner een arts of specialist bezoekt om te praten over de overgang of klachten die daarbij horen, bied dan aan om mee te gaan. Twee paar oren horen meer dan één, en je kan haar helpen herinneren aan vragen die ze misschien vergeet te stellen.  

9 - Wees geduldig

Onthoud dat de overgang geen kortstondig iets is. Het kan jaren duren, dus het heeft geen zin om dit als een tijdelijke periode te beschouwen die snel voorbij gaat. Heb geduld en weet dat er goede en slechte dagen zullen zijn. Blijf je partner ondersteunen, zelfs als dat soms moeilijk is. 

10 - Geef haar ruimte

Ook belangrijk: sla niet door in al dat ondersteunen. Soms heeft je partner gewoon tijd voor zichzelf nodig. Laat haar weten dat het oké is om alleen te zijn als ze dat wil, maar laat haar ook weten dat je er bent als ze je hulp nodig heeft. 

11 - Lach Samen

Lachen is vaak het beste medicijn. Neem de tijd om samen te lachen en de stress van de overgang te verminderen. Neem de tijd om het samen gezellig te maken. Haal hilarische herinneringen op, speel een grappig bordspelletje of kijk een leuke komedie. Samen lachen is niet alleen heel ontspannend, het versterkt ook de band. 

Als partner kan je het verschil maken

Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar met de bovenstaande tips kan je als partner het verschil maken. Met ondersteuning en begrip kan je helpen om de overgang voor je partner draaglijker te maken. Onthoud dat liefde, inlevingsvermogen en geduld de sleutels zijn om er op een optimale manier voor je partner te zijn.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!