Midlifecrisis; 5 redenen om te blijven sporten
Hoewel er vaak de spot mee gedreven wordt, kan de midlifecrisis een behoorlijke impact hebben. Het stereotype van motoren en leren pakken is ondertussen wel achterhaald. Nu lijkt het vertier vooral te gaan over ‘mamils’, middle-aged-men-in-lycra op wielrenfietsen. Voor sommige dames is het ook nooit goed. Want is het werkelijk zo slecht dat steeds meer mannen op zoek gaan naar hun identiteit middels sporten? Wij denken van niet, 5 redenen waarom ‘mamils’ vooral in elastaan moeten blijven lopen tijdens hun midlifecrisis.
Symptomen
De midlifecrisis is een identiteitscrisis, je gaat weer op zoek naar jezelf en de stand van je leven opmaken. Het is geen officiële diagnose, en in verhouding tot de overgang is er nog weinig bekend. Dat maakt het er zeker niet minder om, en is de midlifecrisis echt wel een serieuze aangelegenheid. De symptomen kunnen vaak duidelijk waargenomen worden, maar verschillen natuurlijk in hevigheid per persoon.
- Een leeg gevoel en ongelukkig zijn.
- Plotselinge gedragsveranderingen zoals eet- en slaapgewoonten, uiterlijke verzorging of intensief sporten.
- Stellen van nieuwe levensdoelen.
- Veranderingen in stemming; boosheid, verdriet of angst.
- Rusteloos of juist lusteloos zijn.
- Nostalgisch gevoel.
- Een gevoel van onzekerheid.
- Terugtrekken uit gebruikelijke routines of relaties.
Sporten & midlife
Sport en midlife is vaak één van de grote stigma’s rondom de crisis, volgens de dames dan. Met de komst van de midlifecrisis gaan hun mannen plotseling fulltime naar de sportschool, springen op de wielrenfiets en veranderen hun dieet. Natuurlijk een extreme verandering die nogal wat tijd opslokt. Maar laten we eerlijk zijn, als de mannen thuis op de bank blijven zitten en overal mee naartoe gaan, is het ook niet goed. Dus laten we ons vooral focussen op de voordelen van sporten tijdens de midlifecrisis.
Fysiek welzijn
Uiteraard verbetert sport het algehele fysieke welzijn. Het kan nooit kwaad om te sporten en met het oog op de toekomst, is dit hét moment om te beginnen als je nog niet begonnen bent. Sporten zorgt ervoor dat je flexibel en fit ouder wordt, en langer van het leven kunt genieten. Ladies, wie wil nou geen verzorgde en fitte man op middelbare leeftijd? Laat hem toch lekker doorknallen op zijn mountainbike.
Mentaal welzijn
Somberheid, boosheid, verdriet of angst verdwijnt als sneeuw voor de zon door te sporten. Sporten maakt endorfine en dopamine aan, gelukshormonen die helpen om je negatieve emoties weer onder controle te krijgen. Sporten werkt daarnaast mediterend. Het geeft je weer zelfvertrouwen en rust in je hoofd. Het is dus echt niet nodig om onder dwang van je vrouw naar de yogaclub te gaan.
Nachtrust
Slapen is in tijden van crises vaak het eerste wat verandert. Door te sporten kun je je slaappatroon verbeteren. Je krijgt meer rust in je hoofd waardoor het piekeren ook minder wordt. Ook wordt adenosine aangemaakt, deze stof zorgt samen met melatonine ervoor dat je slaperig wordt. In de avonduren sporten werkt met name erg goed voor het nachtelijk slaapje. Uiteraard niet vlak voor het naar bed gaan, en niet té intensief sporten.
Relativeren en verhelderen
Tijdens het sporten komen allerlei gedachten voorbij. Naast dat het helpt je hoofd leeg te maken, helpt het ook om de boel eens lekker te relativeren en te overdenken. Vaak kom je na het sporten tot de conclusie dat het allemaal meevalt, en je eigenlijk een prima leven hebt. Óf je hebt juist een heel nieuw levensdoel, en heb je tijdens het sporten al helemaal helder gekregen hoe je het gaat bereiken.
Nieuwe uitdagingen
Natuurlijk is sporten op zich een prachtige nieuwe uitdaging. Want ook in sport zelf kun je jezelf oppeppen en stimuleren om steeds weer een nieuw doel te bereiken. En daar is zeker niks mis mee. Altijd al die spierballen willen hebben? Ga je gang! Of toch liever de Mont Ventoux op? Geen berg is te hoog, dus ga ervoor. En nog mooier, sporten werkt als een tierelier om tot nieuwe toekomstplannen te komen.
De midlifecrisis is eigenlijk iets heel moois, en vraag je je af of de onrust niet door alle clichés en meningen van anderen wordt veroorzaakt? Een nieuwe deur, met nieuwe kansen en hopelijk minder vooroordelen in de toekomst. Dus loop gerust de hele dag in je spandex, blijf jezelf ontwikkelen en maak nieuwe plannen. Helemaal niks mis mee!