Magnesium

Magnesium: het geheime wapen tegen vermoeidheid en griep

Je hoorde vast al weleens van magnesium, dit is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het speelt namelijk een rol bij de energieproductie, draagt bij aan het behoud van sterke botten en spieren, en de regulering van de bloeddruk. Maar wist je dat magnesium ook een belangrijke rol kan spelen bij het vermijden en bestrijden van seizoensziekten zoals griep en verkoudheid? In deze blog ontdek je alles over magnesium en waarom het zo belangrijk is voor je gezondheid. 

Wat is magnesium en wat doet het voor je?

Magnesium is net zoals calcium, ijzer en zink een mineraal dat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit mineraal is betrokken bij de energieproductie in de cellen en zorgt ervoor dat (voedings)stoffen in je lichaam omgezet kunnen worden in energie. Daarnaast draagt magnesium ook bij aan het reguleren van de bloeddruk en aan het behoud van sterke botten en spieren. Ten slotte heb je dit mineraal ook nodig voor de overdracht van zenuwprikkels, het behouden van een gezonde hartfunctie en het aanmaken van hormonen. Magnesium speelt dus een grote rol in het gezond houden van je lichaam en immuunsysteem. 

Omdat magnesium zo’n belangrijk mineraal is voor ons lichaam en omdat we het niet zelf kunnen aanmaken, is het aan te bevelen om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. 

Waar zit magnesium in?

Je vindt magnesium terug in verschillende voedingsmiddelen, waaronder groene bladgroenten, noten, zaden, volkorenproducten en peulvruchten. Ook is het mineraal aanwezig in water, hoewel de hoeveelheid magnesium in water sterk afhankelijk is van de waterbron.  

Als je over het algemeen gezond en gevarieerd eet, kun je stellen dat je waarschijnlijk wel magnesium binnenkrijgt. Toch hebben we soms een verhoogde behoefte aan magnesium, bijvoorbeeld wanneer onze weerstand verzwakt is tijdens de koude wintermaanden. Ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen zoals diabetes hebben soms baat bij een extra dosis magnesium. 

Magnesium en vermoeidheid

Vrouw ligt met ogen dicht (voorover gevallen) op bed, met een yogamatje naast zich

Wat als je lichaam onvoldoende magnesium binnenkrijgt? Dan is één van de bekendste symptomen van vermoeidheid. Omdat magnesium is betrokken bij de energieproductie in de cellen, kan een tekort aan dit mineraal leiden tot vermoeidheid. Daarnaast kun je ook last hebben van slaperigheid, spierzwakte, spasmen in de spieren, verwardheid en een verminderde concentratie. Heb je last van één of meerdere van deze symptomen? Denk dan zeker even na of het aan je magnesiumgehalte kan liggen. 

Magnesium en griep

Magnesium staat ook bekend om zijn rol bij de preventie en behandeling van griep. Uit onderzoek is gebleken dat magnesium de symptomen van griep kan verminderen en de duur van het virus kan verkorten. Omdat magnesium een ontstekingsremmende werking heeft en het immuunsysteem kan versterken, zal het lichaam beter in staat zijn om het griepvirus te bestrijden.  

Bovendien heeft magnesium ook een positief effect op de vermindering van stress, wat indirect ook een rol speelt bij het voorkomen van ziektes. Je lichaam verbruikt veel meer magnesium tijdens periodes van stress doordat je lichaam het uitplast. Wat kun je hieraan doen? Je magnesiuminname verhogen aan de hand van de juiste voeding of supplementen.  

Hoeveel magnesium hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is voor volwassen persoon is gemiddeld 300 tot 400 mg per dag. Mannen, zwangere vrouwen en oudere personen hebben een hogere behoefte aan magnesium dan vrouwen en jongere personen. 

Ben je niet zeker hoeveel magnesium jouw lichaam precies nodig heeft? Bespreek je magnesiuminname dan met je huisarts. 

Voedingsmiddelen die magnesium bevatten

Magnesium is goed voor je lichaam en immuunsysteem, zo ver zijn we al. Maar waar halen we magnesium nu precies uit? Met deze magnesiumbronnen zit je altijd goed: 

  • Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool 
  • Noten en zaden, zoals amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten 
  • Volle granen, zoals bruine rijst en volkorenbrood 
  • Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen 
  • Vis, zoals zalm en makreel 
  • Magnesiumsupplementen 

 

Als je om bepaalde redenen moeite hebt om genoeg magnesium binnen te krijgen via voeding, kan het een goed idee zijn om een magnesiumsupplement te overwegen. Er zijn veel verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, waaronder magnesiumoxide, magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!