Krachttraining tijdens ziekte luister naar je lichaam

Iedereen kan eens ziek worden, ook al ben je nog zo fit en sterk. Als sporter ben je wellicht geneigd om door te zetten, zelfs wanneer je niet helemaal lekker voelt. Maar hoe zit dat met krachttraining als je een verkoudheid of griep te pakken hebt? Is het verstandig om te blijven trainen of is rust de beste keuze? We leggen uit hoe je hiermee om kunt gaan zonder je gezondheid in gevaar te brengen. 

Het belang van preventie: weerstand op peil houden

Zeker tijdens de koudere maanden komt een verkoudheid of griep vaak onverwacht opzetten. Om je immuunsysteem sterk te houden, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden. Dit betekent regelmatig buiten zijn, een gebalanceerd dieet eten met voldoende groenten en fruit, en uiteraard je conditie op peil houden door middel van training. Krachttraining kan hierbij helpen, omdat het niet alleen je spieren versterkt, maar ook je algehele gezondheid en weerstand verbetert. 

Het is dus een goed idee om regelmatig te trainen, maar let er wel op dat je het rustig aan doet wanneer je je niet optimaal voelt. Zorg ervoor dat je altijd goed opwarmt en afkoelt om blessures en ziektes te voorkomen. Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen zodat je niet snel uitvalt door een verkoudheid of ander virus. 

Wanneer je ziek bent: rust is het belangrijkste

Heb je het toch te pakken, dan is het essentieel om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Als je ziek bent, heeft je immuunsysteem al genoeg werk te doen om je snel weer beter te maken. Door te trainen terwijl je ziek bent, verhoog je de belasting voor je lichaam, wat je herstel juist kan vertragen. 

Het is belangrijk om je hartslag en lichaamstemperatuur laag te houden, zodat je immuunsysteem zich volledig kan concentreren op het herstel. Zware inspanning kan je herstelprocessen verstoren, dus het is beter om tijdens een ziekteperiode niet door te trainen. 

Zelfs als je denkt dat je tijdens het trainen geen last hebt, kan het zijn dat je na afloop merkt dat je lichaam het toch niet aankan. Het kan de symptomen verergeren en je herstel vertragen. In het slechtste geval raakt je lichaam uitgeput, wat het herstel proces aanzienlijk verlengt.

Tips voor als je toch wilt bewegen

Ben je iemand die moeite heeft met stilzitten en toch graag wat wilt doen, dan zijn er alternatieven voor intensieve trainingen. Een korte wandeling kan bijvoorbeeld helpen om de onrust te verminderen en je geest te verfrissen. Als je je symptomen hebt verminderd en je kunt wat actiever zijn, kun je weer rustig beginnen met lichte oefeningen. Maar let goed op je lichaam. 

Gebruik de nek-check om je gezondheid in te schatten

De zogenaamde “nek-check” is een handige methode om te beoordelen of je lichaam klaar is voor een training. Als je symptomen boven de nek hebt, zoals een verstopte neus, keelpijn of lichte hoofdpijn, kun je in principe met een lichte training beginnen. Maar doe dit wel rustig aan, want je energie zal waarschijnlijk lager zijn dan normaal. 

Aan de andere kant, als je koorts, spierpijn, hoesten of kortademigheid hebt, is het raadzaam om training volledig te vermijden. Deze symptomen wijzen erop dat je lichaam meer rust nodig heeft om volledig te herstellen. 

Begin rustig en bouw langzaam op

Wanneer je na ziekte weer begint met trainen, is het belangrijk om het rustig aan te doen. Vermijd zware intensiteit en verlaag het volume van je trainingen. Het is geen goed idee om direct je oude trainingsroutine op te pakken. Begin met eenvoudige oefeningen en verhoog de intensiteit geleidelijk. Als je merkt dat de symptomen weer verergeren, is het verstandig om de training te stoppen en je te beperken tot lichte activiteiten zoals wandelen of yoga. 

Wees in tune met je lichaam

Je lichaam geeft altijd signalen af. Het is cruciaal om goed naar deze signalen te luisteren, vooral tijdens ziekte. Merk je dat je je vermoeid voelt, duizelig wordt of dat je temperatuur stijgt, dan is het een teken om de training uit te stellen. Alleen wanneer je je goed voelt, en de symptomen volledig verdwenen zijn, kun je je trainingsintensiteit weer opbouwen. 

Als je twijfelt, neem dan liever wat meer tijd om volledig te herstellen. Rust helpt je lichaam beter om van ziekte te herstellen, zodat je later weer op je best kunt presteren. 

Trainen bij ziekte? Zo voorkom je uitstel van herstel

Krachttraining en ziekte zijn een lastige combinatie. Hoewel je door regelmatig te trainen je weerstand kunt verhogen, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren wanneer je ziek bent. Het is beter om een korte pauze in te lassen, dan je herstel te vertragen door te veel druk te zetten. Train met mate en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om weer op krachten te komen. Je kracht en conditie verdwijnen niet zomaar, dus gun jezelf de tijd om volledig te herstellen. 

Wacht ...

Er is meer van dit

HYROX

HYROX: De ultieme uitdaging voor alle fitnessniveaus HYROX, oorspronkelijk uit Duitsland, heeft zich sinds de lancering in 2017 wereldwijd snel verspreid in de fitnessgemeenschap. Deze

Lees verder »

Mobiliteit na je 30ste

Waarom mobiliteit na je 30ste essentieel wordt voor je gezondheid Als je de 30 hebt gepasseerd, ondergaat je lichaam verschillende veranderingen. Mobiliteit is vaak niet

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!