Dit zijn de 7 gezondste soorten fruit

Wie is er niet gek op een lekker stuk fruit. Of het nu een sappige watermeloen is in de zomer, een zoet mandarijntje in de herfst of aardbeitjes als toetje: we zijn er hoe dan ook dol op. We eten dan ook behoorlijk wat fruit. Een gemiddelde volwassen Nederlander eet maar liefst ruim 47 kilo fruit per jaar. En dan nog is dat te weinig. Er wordt namelijk aanbevolen om wel 73 kilo fruit per jaar (200 gram per dag) (bron) te eten. De meeste Nederlanders komen daar dus bij lange na niet aan. Moet je dan simpelweg meer fruit gaan eten? Het korte antwoord is: ja. Maar het ligt eigenlijk iets genuanceerder. Het ene stuk fruit is namelijk het andere niet.  

Suikers in fruit

Het is niet voor niets dat we zo gek zijn op fruit. Natuurlijk, het is gezond, maar het is vooral ook gewoon heel lekker en meestal zoet. We zijn zo gek op de zoete smaken van fruit, dat we zelfs snoepgoed, ijs en andere slechte dingen vaak de smaak van fruit meegeven. Die zoete smaak van fruit komt door de suikers die fruit bevat. We hebben het dan niet over toegevoegde suikers, zoals in snoep en koek, maar suikers die het fruit van nature bevat. En ook een teveel aan deze natuurlijke suikers is niet goed voor je. Je krijgt daar, als je er te vaak te veel van binnenkrijgt, net zo goed een dikkere buik van en je loopt daardoor een groter risico op aandoeningen zoals diabetes. 

Voedingsstoffen in fruit

Samen met de suikers bepalen ook de voedingsstoffen hoe gezond een stuk fruit nu echt is. Fruit dat veel suikers bevat, maar niet zo heel veel gezonde voedingsstoffen is natuurlijk niet echt aan te raden. Een bekend voorbeeld daarvan is gedroogd fruit. Fruit dat gedroogd is verliest veel van de belangrijke vitamines die erin zitten, terwijl het aantal suikers fors toeneemt. Lekker als snoepje, maar geen vervanger van vers fruit dus. Hetzelfde geldt voor de meeste fruitsappen: hier zitten vaak teleurstellend weinig overgebleven gezonde voedingsstoffen in, terwijl het barst van de suikers. 

De 7 gezondste soorten fruit die het allergezondst zijn

Kortom, fruit is gezond, maar teveel fruit (en dus teveel suikers) of simpelweg verkeerde keuzes, zoals gedroogd fruit, leidt niet per se tot een betere gezondheid. Kies het fruit dat je eet dus zorgvuldig. Welk fruit je dan het best kan kiezen? Dit zijn volgens ons de 7 gezondste soorten fruit: 

1 - Bosbessen

Heel veel bosbessen, met in het midden een houten lepel vol bosbessen

Snoepjes van de natuur, zo mag je deze kleine blauwe besjes wel noemen. Ze smaken niet alleen heerlijk, ze zitten onvoorstelbaar vol met vitamines en antioxidanten. De antioxidanten die je in bosbessen vindt kunnen helpen beschermen tegen celschade en zo het risico op chronische ziekten verlagen, waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten ze vol met kalium en vitamine C. 

2 - Appels

Nee, niet in appeltaart of appelmoes, maar gewoon uit de hand: een appel. Groen, rood of roze, uit de supermarkt of zelf geplukt, eet gerust elke dag een appel. Appels zitten vol vezels, waar je darmen blij van worden en ze zitten vol vitamines en mineralen, wat voor je weerstand fijn is. Net als blauwe bessen bevatten appels bovendien veel antioxidanten. 

3 - Avocado

Is een avocado een groente- of fruitsoort? Hij staat op de derde plaats in deze top 7 van de gezondste fruitsoorten en daar geven we het antwoord eigenlijk al mee weg. Een avocado is absoluut een fruitsoort en ook nog eens een heel gezonde. Ok, hij bevat behoorlijk wat calorieën, maar af en toe een avocado levert je een flinke dosis vezels, kalium en gezonde vetten op. Je zit lang vol en je bent ook nog eens lief voor je hart als je op z’n tijd een avocado eet. 

4 - Kiwi

Een kiwi is klein, maar heel rijk aan antioxidanten en vitamine C, wat niet alleen de werking van het immuunsysteem ondersteunt, maar ook gunstig is voor je botten. Een kiwi is bovendien een kleine vezelgranaat. Eén tip: als je ‘m in de yoghurt doet, eet dan snel door. In kiwi zitten namelijk eiwitsplitsende proteïnen, waardoor de yoghurt na een tijdje gaat schiften.  

5 - Sinaasappels

Schijven en halve sinaasappels, citroenen en grapefruits

Frisdrank, ijs en snoep hebben maar wat vaak de smaak van sinaasappels. En dat is niet zo gek, want ze smaken heerlijk zoet. Je kunt ze beter eten dan uitpersen, want wanneer je ze eet krijg je maar liefst 3 gram vezels binnen. Daardoor ben je langer verzadigd. Naast vitamine C bevat de sinaasappel ook veel calcium, wat goed is voor tanden en botten. Je tanden worden dan weer minder blij van het relatief hoge zuurgehalte. Goed poetsen dus! 

6 - Bananen

Bij menig dieet worden ze direct van het menu verbannen vanwege de hoge hoeveelheid suiker en dat is zonde. Bananen bevatten inderdaad meer suikers dan veel andere fruitsoorten, maar daar staat tegenover dat ze boordevol gezonde vitamines en mineralen zitten, waaronder kalium, vitamine B6 en vitamine C.  

7 - Granaatappels

Open gesneden granaatappel

Granaatappels zijn sappige, zoete vruchten met eetbare zaden. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen en bevatten zelfs wat eiwitten. Ze zitten ook vol met antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen zoals punicalagin. Dit biedt beschermende voordelen voor de gezondheid van het hart, de urinewegen, de hersenen, de prostaat en de spijsvertering. 

Elke dag fruit?

Nu je weet wat volgens ons de gezondste fruitsoorten zijn, vraag je je misschien af hoe vaak- en hoeveel fruit je dan precies moet eten. Een volwassene moet zo’n 200 gram fruit per dag eten. Dat komt in de praktijk neer op 1 á 2 stuks fruit per dag. Probeer daarbij zoveel mogelijk te variëren. Elke dag hetzelfde fruit eten is natuurlijk een mogelijkheid, maar dat is best een beetje saai toch? Eet daarom elke dag liefst 2 stuks fruit en varieer voldoende. Zo houd je het leuk voor jezelf, krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!