Noem het dwalingen, misvattingen, leugens of fabels. Er zijn er genoeg binnen de wereld van de krachttraining, en de fabeltjeskrant stond er ook vol mee. Meneer de Uil was een chaoot, en je trainingsmaatjes zijn vreselijke wijsneuzen. Niet naar luisteren dus. 12 werkelijke fabels over krachttraining.
1. Hoe langer/vaker/zwaarder, hoe beter.
Nee, nee en nog eens nee. Het enige wat je ermee bereikt is schade en blessures. Hoe langer en zwaarder je traint, hoe meer je spieren worden beschadigd. En hoe vaker je traint, hoe meer je jezelf uitput. Daarbij breng je je lichaam te vaak in een gestreste situatie waardoor het meer cortisol gaat aanmaken, en daarmee juist zorgt voor spierafbraak. Met 2 tot 3 keer per week trainen kom je al heel ver.
2. Meer herhalingen = meer spierdefinitie
Er zijn ook personen die beweren dat je juist lichter moet trainen, maar wel meer herhalingen moet uitvoeren. Nou, zolang jij nog een vetrandje hebt wordt er niet meer gedefinieerd dan je nu hebt. De enige oplossing is je vetpercentage omlaag brengen. Ohja, en je vet wordt ook niet omgezet in spieren. Dat zou wel heel makkelijk zijn.
3. Krachttraining kan niet thuis
De gym heeft misschien wel alles in huis om een stevige vrouw of kerel te worden, maar dat wil niet zeggen dat je thuis niet gedegen kunt trainen. Met een matje en wat dumbbells kun je net zo goed trainen. Het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen en wat creativiteit. Of schakel een personal trainer aan huis in die met alle spullen naar je toe komt en bovendien fungeert als stok achter de deur.
4. Verander je schema bijna wekelijks
Net zoals de mens kunnen onze spieren ook in een sleur raken. Door je trainingen te variëren geef je ze weer een nieuwe prikkel, en kunnen ze er weer even tegenaan. Er zijn natuurlijk betweters in de gym die anders beweren, die denken dat je iedere week je schema moet omgooien. Kolder natuurlijk. Want hierdoor geef je je lichaam juist geen tijd om zich aan te passen en te groeien. Houd je routine altijd zo’n zes tot acht weken aan voordat je weer je schema aanpast.
5. Apparaten zijn beter
Apparaten zijn niet helemaal des duivels, maar ze zijn echt niet beter dan vrije gewichten. Apparaten zijn misschien even fijn voor beginners, en zijn ze heel handig om bepaalde spieren die achterblijven bij te werken. Maar apparaten zorgen ervoor dat je spieren onnodig geïsoleerd worden, en zitten dus te veel op één spiergroep. Met vrije gewichten spreek je juist meer spiergroepen aan, waardoor je veel effectiever kunt trainen.
6. Alleen met cardio val je af
Velen van ons maken de fout om zich vooral op cardio te focussen als er wat kilo’s af moeten. Cardio is echter maar een aanvulling, en kun je er niet alléén op bouwen. Naast cardio is een gecontroleerd voedingspatroon nodig en krachttraining. Hierdoor val je veel effectiever af. Met krachttraining bouw je spiermassa op, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om zich draaiende te houden. Hierdoor creëer je tijdens rust een hogere vetverbranding, en dat is juist wat we willen.
7. Plaatselijk vet verbranden
Nog een teleurstelling, plaatselijk vet verbranden bestaat gewoonweg niet. Je lichaam slaat vet over het gehele lichaam op. En neemt het ook weer over het gehele lichaam weg wanneer je afvalt. Je kunt dit dus niet gecontroleerd doen, ook niet met een trilplaat of ander sprookjesapparaat.
8. No pain, no gain
Zonder spierpijn behaal je geen resultaten. Spierschade leidt tot spiergroei, dat is waar. Maar spierschade hoeft niet altijd pijn te doen. Dit verschilt namelijk per persoon. De één voelt spierpijn sneller dan de ander door gevoeligheid in pijnreceptoren.
9. Zonder zweet ook geen resultaat
Zweten wil niet zeggen dat je meer resultaat boekt. Ook dit is namelijk verschillend per persoon. De één tilt een dumbbell op en begint al te zweten, terwijl de ander geen druppel verliest gedurende de hele training. Zweten zegt alleen iets over hoe goed je lichaam zijn temperatuur kan controleren. Hoe meer je zweet hoe beter je lichaam hiertoe in staat is, niets meer en niets minder.
10. Krachttraining maakt je stijf
Van krachttraining of iedere andere sport word je niet stijf. Rekken en strekken is natuurlijk altijd nodig, en soms kun je misschien wat minder goed bewegen door spierpijn. Maar vergeet niet dat je ook gewoon een dagje ouder wordt, en misschien de laatste tijd toch wat te vaak de bank hebt gezien.
11. Trainen op een lege maag
De ene zegt dat je juist moet trainen met een lege maag, en de andere verklaart je bijna dood als je op een lege maag traint. Trainen op een lege maag zorgt er echt niet voor dat je meer vet verbrandt, de verbranding vindt namelijk ook lang na de training plaats. Dus als je na je training gaat eten, en dat is meestal het geval en ook wijs, verbrand je naar verhouding hetzelfde vet. Ook is trainen met een lege maag niet voor iedereen slecht. Er zijn nu eenmaal mensen die een gevoeligere maag hebben, en het wellicht beter doen vóór het ontbijt. Zo dramatisch is dat niet.
12. Vrouwen worden te gespierd door krachttraining
Last but not least. Dames wees gerust, als vrouw zul je nooit te gespierd worden. Tenzij je hier natuurlijk op traint. Maar voor de gewone huis-tuin-en-keuken krachttrainer gaat dat echt niet gebeuren. Genetisch is dit gewoon niet mogelijk, vrouwen maken namelijk te weinig testosteron aan.
Jij laat je voortaan door niets of niemand meer van de wijs brengen. Fabels komen snel op de wereld, dus neem niet alles klakkeloos aan. Luister alleen naar jezelf, en naar je professionele trainer natuurlijk.