Intermittent fasting

Hoe gezond is het intermittent fasting dieet?

Intermittent fasting of interval vasten is een populair dieet dat steeds meer aandacht krijgt. Het dieet focust op wanneer je eet en minder op wat je eet. Wanneer je eet, is afhankelijk van welk soort schema je volgt, maar het principe is dat je enkel mag eten op bepaalde momenten. Het drinken van water is dan weer wel toegelaten. Intermittent fasting zou als resultaat gewichtsverlies, een verhoogd metabolisme en meer energie opleveren. Of het een gezonde en verstandige manier van diëten is? Dat laten we nog even in het midden.  

Wat is intermittent fasting?

Het intermittent fasting dieet houdt een patroon van periodiek vasten en eten in, waarbij je bepaalde periodes niet eet, gevolgd door een periode waarin je wel eet. Veel mensen zien het als een effectieve manier om gewicht te verliezen en tegelijkertijd hun gezondheid te verbeteren. Er bestaan verschillende vormen van intermittent fasting. Bij de ene variant, het 16/8 schema, mag je gedurende 8 opeenvolgende uren per dag eten om de andere 16 uren strikt te vasten. Bij een andere variant vast je één of twee keer per week een volledige dag van 24 uur. Er bestaan verschillende vastschema’s en de keuze voor een bepaald schema is afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur en levensstijl. 

Voordelen intermittent fasting

Afvallen

De grootste factor waarom mensen op dieet gaan is gewichtsverlies. Door te vasten sla je maaltijden over en daardoor verlies je gewicht. Je zou ook kunnen zeggen dat intermittent fasting beter vol te houden is dan een ander soort dieet, omdat je tijdens het eetvenster in principe mag eten wat en hoeveel je wil. Hiervoor geldt natuurlijk wel; hoe gezonder je eet, hoe beter. 

Gezond eten

  • Eet zo onbewerkt mogelijk, liefst biologisch;
  • Varieer;
  • Eet minimaal 300-500 gr groenten (liefst seizoensgebonden);
  • Eet 200 gr fruit (liefst seizoensgebonden);
  • Vermijd suiker en snelle koolhydraten;
  • Eet voldoende plantaardige eiwitten, zoals padenstoelen, groene bladgroenten, zeegroenten, noten en zaden;
  • Eet voldoende dierlijke eiwitten, zoals gevolgelte, wild en eieren;
  • Gebruik dagelijks kruiden en specerijen;
  • Eet geen of zo min mogelijk bewerkt rood vlees;
  • Eet 2x per week vette vis en eet minimaal 1x per week zeegroenten;
  • Varieer dagelijks vitale vetten als olijfolie, zeegroenten, avocado, lijnzaad, walnoot, pompoenpitten, roomboter en kokosolie; 
  • Vermijd plantaardige omega-6-vetzuren in zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, saffloerolie, pinda en pakjes en zakjes;
  • Vermijd halvarine en margarine;
  • Eet vezelrijke voeding;
  • Drink dagelijks voldoende water en verse kruidenthee en geniet ook af en toe van een heerlijk kopje koffie of espresso;
  • Vermijd suikerhoudende drankjes (zoals vruchtensappen, energiedrankjes en frisdrank);
  • Beperk zuivel; 
  • Mijd of beperk het gebruik van alcohol.

Personen die vasten maken meer groeihormoon aan, wat zorgt voor afname van lichaamsvet, bevordering van vetverbranding en een beter behoud van spiermassa. Daarnaast gaat je lichaam tijdens de vastperioden het stresshormoon noradrenaline aanmaken. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam vetzuren en vetcellen vrijgeeft voor verbranding. Bovendien heeft de werking van noradrenaline ook nog het effect dat je een verhoogde stofwisseling creëert. 

Nadelen

Hoewel interval vasten alleen maar voordelen lijkt te bieden, zijn er ook een enkele nadelen aan verbonden. Zo kun je tijdens het vasten door het gebrek aan voeding en energie je vermoeid voelen. Hierdoor zal je minder presteren en kan er ook hoofdpijn optreden. Vooral in het begin zal je ook honger hebben tijdens het vasten. Honger zorgt voor een vervelend humeur en soms ook voor een slechte adem. Daarnaast kan het je sociale leven wat in de weg zitten. Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een gezellig diner, maar jij bent net aan het vasten. Niet zo leuk, toch? Intermittent fasting is bovendien niet geschikt voor personen die gevoelig zijn voor eetstoornissen, personen die zwanger zijn of zwanger willen worden, personen die borstvoeding geven, ouderen en kinderen of personen die last hebben van chronische stress.  

Is intermittent fasting een goed idee?

Intermittent fasting lijkt op het eerste zicht een dieet dat je helpt om op een relatief gezonde manier gewicht te verliezen. Het is echter belangrijk om te weten hoe je intermittent fasting op de juiste manier toepast. Als je het vasten op een correcte en gezonde wijze toepast, zoals door de juiste hoeveelheden gezond voedsel te eten in de eetperiodes, kan het een effectief en gezond dieet zijn. Kies je voor ongezonde en niet-voedzaam eten tijdens het eetvenster, dan zal het dieet minder effectief en vooral erg ongezond voor je zijn. Het is echter ook belangrijk om bewust te zijn van de eventuele risico’s van interval vasten. Niet iedereen komt in aanmerking voor dit soort dieet. Personen die last hebben van chronische stress of al eens kampten met een eetstoornis wagen zich best niet aan intermittent fasting. Ook personen die graag zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven slaan dit dieet best over. Net als ouderen en kinderen. Twijfel je of intermittent fasting iets voor jou is? Bespreek het dan vooraf met je huisarts. Je huisarts kan je het beste adviseren over jouw persoonlijke situatie. 

Happy fasting! 

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!