Zo herstel je fit en gezond na een operatie
Er zijn veel dingen die je kan doen om gezond en fit te blijven. Soms moet je echter rekening houden met bepaalde beperkingen. Bijvoorbeeld als je recent een ingreep hebt ondergaan. Aangezien jouw behandelend arts het beste op de hoogte is van jouw gezondheid, geeft hij of zij persoonlijke adviezen mee over hoe je het beste kunt werken aan je herstel. Zorg er dan ook voor dat je die adviezen en tips goed begrijpt en opvolgt. Hieronder vind je algemene tips en tricks, in de hoop dat jij binnenkort weer net zo fit en gezond wordt als voor je operatie, of misschien zelfs nog dat tikkeltje fitter!
Een goede voorbereiding is het halve werk
In een ideaal scenario stap je fit en zo gezond als een hoentje de operatiekamer binnen, maar als dat het geval zou zijn, zou je misschien in eerste instantie niet onder het mes moeten. Indien de operatie gepland staat, is het raadzaam om in de maanden of weken voor de ingreep aan je conditie en kracht te werken. Een fit lichaam vermindert namelijk de kans op complicaties tijdens en na de operatie. Het is een bewezen feit dat je sneller herstelt van een ingreep als je vitaal bent van tevoren. Let dus op je voeding en zorg voor voldoende rust en beweging, dan is het halve werk al gedaan.
- Beweeg voldoende
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dat kan door zowel hardlopen en fietsen of krachttraining. Loop niet te hard van stapel, bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met wandelen, verhoog het tempo en begin zo mogelijk met hardlopen. Gaat jou dat aardig af? Doe dan tijdens je run aan spierversterkende oefeningen, zodat je ook kunt werken aan de opbouw van je spiermassa.
Ben je op dit moment niet in staat om te lopen? Zoek dan naar een alternatief om tóch te kunnen bewegen. Misschien lukt het je wel om te fietsen of te zwemmen? Of kun je d.m.v. een armfiets in de sportschool toch werken aan de kracht van je bovenlichaam. Of werk thuis aan krachttraining met behulp van een waterflesje of een elastiek om tóch het deel van je lichaam te trainen waar je géén last van hebt. Belangrijk om te weten is dat je tijdens het sporten geen klachten mag krijgen van pijn, kortademigheid, misselijkheid of duizelingen. Twijfel je of je voorafgaand de operatie wel mag gaan bewegen of sporten? Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts.
- De juiste brandstof
Naast het rustig opbouwen van sport en beweging, is het ook belangrijk om gezond te blijven eten voor en na de ingreep. Kies voor voeding die voldoende rijk is aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Denk aan voldoende groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkorenproducten. Vermijd liefst suikerrijke voeding en dranken en snoep en kies voor mager vlees of vis. Zo voorzie jij jouw lichaam van de juiste brandstof en voedingsstoffen die je nodig hebt om te herstellen.
Ijzer
Voor een operatie is het belangrijk dat je een gezond ijzergehalte hebt. Heb je last van bloedarmoede, dan heb je meer kans op infecties en dus een langduriger ziekenhuisbezoek. Is jouw Hb echt te laag, dan kan dat een reden zijn om een operatie zelfs te annuleren. Dus zorg ervoor dat je ijzerrijke voeding binnenkrijgt. Ijzer zit o.a. in;
- vlees en vleeswaren, vooral orgaanvlees;
- vis;
- bruin brood, volkoren brood en roggebrood;
- volkoren pasta’s;
- zaden en noten;
- peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijners, linzen en sojabonen);
- groene groenten en groene bladgroenten;
- gedroogde vruchten (abrikozen, vijgen, rozijnen, krenten);
- appelstroop;
- vruchtendranken zoals Roosvicee Ferro. Hieraan is het ijzer ferrogluconaat toegevoegd, wat snel wordt opgenomen in het bloed.
Soms is er een bepaald dieet nodig om te volgen voor een operatie. Mocht je dat advies van je arts hebben gekregen, dan is het belangrijk dit advies op te volgen.
Eiwitten
Eiwitten heb je nodig voor de opbouw van je spieren, en spieren heb je nodig voor je genezing. Eet daarom zo’n 8 dagen voor de operatie eiwitrijke voeding, over de dag verspreid. Belangrijke dierlijke eiwitbronnen zijn vlees en vis, eieren en zuivelproducten. Plantaardige eiwitten vind je in noten, zaden, soja en bonen.
Na de operatie
- Rustig opbouwen
Vaak mag je de eerste 6 weken na een operatie niet sporten (afhankelijk van welke operatie je gehad hebt). Heb je voor de operatie aan sport gedaan en had je een goede conditie? Dan zul je merken dat je conditie behoorlijk is verminderd na de OK. Verbeter dan ook eerst je conditie voordat je weer deelneemt aan een eventuele training.
Bouw het bewegen na een operatie rustig op. Je lichaam moet namelijk eerst herstellen van de ingreep. Daarom is het verstandig om te beginnen met weinig belastende oefeningen, zoals stretchoefeningen. Belast je je lichaam teveel, dan is de kans groter dat het herstelproces vertraagd wordt. Let tijdens de oefeningen goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Wil je graag weer snel aan de slag gaan met sporten? Overleg met je arts over wanneer je het sporten het beste kunt gaan oppakken en welke oefeningen je dan het beste wel en niet kunt uitvoeren. Of vraag een fysiotherapeut of medische personal trainer om hulp, zodat je onder professionele begeleiding en doelgericht kunt gaan werken aan jouw herstel.
- Gezond eten
Als je recent een operatie hebt ondergaan, is het belangrijk om gezond te blijven eten en voldoende water te drinken. Op die manier geef je jezelf de beste kans op een snel en goed herstel na een operatie. Want je lichaam heeft voedingsstoffen, water en energie nodig om te kunnen herstellen.
- Slaap
Slaap is een heel belangrijk onderdeel van het herstel. Probeer dan ook minimaal 8 uur per nacht te slapen. Vooral de diepe slaap en remslaap zijn erg belangrijk voor je fysieke conditie. Zorg voor een donkere, rustige, koele slaapkamer zodat je zo diep mogelijk kunt slapen.