Een lekker glaasje bedorven druivensap, een heerlijk kommetje verzuurde zuivel of een bordje verrotte witte kool. Klinkt als een feestmaal van de Addams Family. Maar nee hoor, het is gewoon gefermenteerde voeding, en heb je het zelf waarschijnlijk al vaak genoeg gehad. Anders dan je wellicht zou verwachten is gefermenteerde voeding hartstikke gezond voor ons, en dan met name voor onze darmen.
Wat is gefermenteerde voeding?
Fermentatie is eigenlijk gewoon een gecontroleerd rottingsproces van groente en fruit. Dit gebeurt door middel van zout, water, steriele potten en moedertje tijd. Micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, gaan aan het werk. Ze groeien en maken enzymen aan die de zuurgraad, smaak en geur van het product veranderen. Hierdoor verandert de verteerbaarheid en houdbaarheid van het product. Klinkt misschien als een luguber tafereel, maar wees gerust, het is een heel natuurlijk proces.
Er zijn drie verschillende manieren van fermenteren. Bij melkzuurgisting worden zetmelen en suikers omgezet in melkzuur. Denk dan aan zuurkool en yoghurt. Bij alcohol fermentatie worden bepaalde moleculen afgebroken door gisting, en ontstaat er bijvoorbeeld bier. Bij azijnzuurgisting worden zure azijnen gewonnen door de fermentatie van granen en fruit, denk dan aan het populaire drankje kombucha of wijnazijn.
Wat levert het op?
Tijdens het fermentatieproces komen er probiotica vrij die een positief effect hebben op onze weerstand en verteringsproces. De toverdrankjes van oma Addams zijn er niks bij!
Verbetert de darmflora
De probiotica die vrijkomen tijdens het fermentatieproces, zijn goede bacteriën die zorgen voor een betere darmflora. Vooral wanneer er sprake is van chronische diarree kan gefermenteerde voeding een uitkomst zijn. Je hoeft dus gelukkig niet meer met samengeknepen billetjes op zoek te gaan naar een oplossing voor je ‘race-probleem’.
Ondersteunt het immuunsysteem
Doordat gefermenteerde voeding rijk is aan zink, ijzer en vitamine C heeft het een positief effect op je immuunsysteem. Je wordt minder snel ziek. En heb je dan toch een keer pech, dan herstel je sneller en ga je er zo weer op je bezemsteel vandoor…
Intolerantie-vriendelijk
Het fermentatieproces helpt eigenlijk de voeding al voor een gedeelte te verteren. Hierdoor kan het beter door je lichaam worden afgebroken. Wat alleen maar fijn is voor mensen met darmproblemen. Kefir is hier een voorbeeld van. De meeste lactose wordt afgebroken tijdens de fermentatie. Hierdoor kunnen mensen met lactose intolerantie het gewoon drinken, zonder zich een wandelend lijk te voelen.
Verlaagt cholesterol en bloeddruk
Gefermenteerde voeding kan bijdragen aan een betere hartgezondheid door verlaging van het LDL-cholesterol. Ook kan het helpen om de bloeddruk te verlagen als je een verhoogde bloeddruk hebt. Jij blijft dus zo sterk als Wednesday en zo fit als Gomez.
En meer?
Er lopen nog vele onderzoeken rondom het fermenteren van voeding en de effecten op ons lichaam. Zo zou het een positief effect hebben op de behandeling van depressies, en zou het kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en buikvet.
Hoewel gefermenteerde voeding veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Zo bevat gefermenteerde voeding veel zout, en zouden sommige producten de kans op maagproblemen kunnen vergroten. Wees dus voorzichtig, als Magere Hein je nog niet mag vinden.
Toch zin gekregen in een morbide etentje bij huize Addams, of wil je juist zelf beginnen met brouwen? Dat kan, maar wees voorzichtig. Er kan al gauw iets misgaan in de samenstelling van de micro-organismen, waardoor voedselvergiftiging op de loer ligt. Informeer je dus goed en ga niet zomaar aan de slag. Er komt nu eenmaal meer bij kijken dan twee keer knippen met je vingers…