Het leven is soms een rechte rush. Je staat op, gaat werken, doet boodschappen, haalt de kinderen, kookt, hebt lief, onderhoudt je sociale leven en probeert in de weekenden tijd vrij te maken om familie te bezoeken. Daarnaast kan het soms ook gewoon eens fijn zijn om tijd voor jezelf te nemen om te bekomen van de drukte van het leven. De vermoeidheid slaat toe en de momenten waarop je eindelijk in de bank kan ploffen, zijn dan ook heilig. Maar dan moet er eigenlijk ook nog gesport worden, want de kilocalorieën van de zak chips die je net binnenspeelde sporten zichzelf er niet vanaf.
Sporten bij vermoeidheid of niet?
We weten niet juist wat nu erger is: mentale vermoeidheid of fysieke vermoeidheid? Wat we wel weten is dat sporten een goede remedie is tegen vermoeidheid. Fysieke vermoeidheid ontstaat door bijvoorbeeld een arbeidsintensieve job in de zorg waar je personen moet tillen of de hele dag pakketjes heen en weer sjouwt in een logistiek centrum. Mentale vermoeidheid creëren we dan weer door drukte, chaos, deadlines en hoge verwachtingen. De dag van vandaag komt mentale vermoeidheid echter steeds meer voor. Nu, wat fysieke vermoeidheid betreft, als je lijf moe is kan je best gewoon even rust nemen. Mentale vermoeidheid daarentegen valt deels op te lossen met een deugddoende work-out sessie. Let’s go!
Eerste hulp bij mentale vermoeidheid
Bewegen heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid. Wanneer je intensief sport, komt er in je hersenen een stofje genaamd endorfine vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat jij je gaat ontspannen en binnen geen tijd weer relaxed voelt. Bovendien kan je tijdens het sporten je hoofd even volledig leegmaken en aan niets anders denken dan: ‘wauw, ik ben echt aan het afzien’ of ‘nog 3 minuten en dan zijn we klaar’.
We nemen je mee op spoedcursus ‘eerste hulp bij mentale vermoeidheid’ en geven je enkele kant en klare tips mee over hoe je (mentale) vermoeidheid kan aanpakken door middel van een deugddoende work-out!
Belang van gezonde voeding
Een vermoeid lichaam heeft voldoende rust en ontspanning nodig. Maar ons lichaam haalt de juiste energie ook uit onze voeding. Wanneer je te weinig eet of voor ongezonde, niet-voedzame maaltijden kiest, kan je je moe en futloos voelen. Dit komt omdat je onvoldoende voedingsstoffen en energie uit slechte voeding kan halen. Eet de juiste portie, varieer en kies voor gezonde, onbewerkte, vezel- en proteïnerijke voeding die zorgen voor voldoende verzadiging.
Bepaal een doel
Bepaal hoeveel keer per week jij wil sporten en plan deze momenten in. Er zijn vast en zeker nog wel enkele lege plekjes te vinden in je agenda. Een andere motivatiebron kan ook zijn dat je streeft naar een bepaald gewicht. Stel je doelen scherp en gebruik ze als motivatie om bij vermoeidheid toch nog aan je work-out te beginnen. Wil je graag dat ene kledingstuk weer aan? Hang ‘m aan de kastdeur, zodat je iedere dag weet waarvoor je werkt! Ook een moodboard kan helpen of visualisaties en affirmaties.
Leg je sportkleren klaar
Door je sportkleren klaar te leggen of meteen aan te trekken bij thuiskomst word je direct geconfronteerd met het feit dat je nog gaat sporten. Vermoeid of niet, je onderbewuste weet dat je nog moet bewegen en dat houdt je scherp. Bovendien verlaagt het dragen van je sportkleren de drempel om aan je work-out te beginnen. Want ja, je hebt je kleren nu toch al aan. Might as well…
Zoek een sportbuddy
Je bent moe en moet nog aan je dagelijkse work-out beginnen. Ondanks bovenstaande tips, kruip je toch liever lekker de bank op. Als je een sportbuddy hebt, kan dit niet. Want deze persoon zal hoe dan ook op jou rekenen om te gaan sporten. Een sportbuddy is een goede motivator (en stok achter de deur) die jou (onbewust) helpt om je doelen te bereiken!
Wij kennen anders ook nog wel een aantal leuke sportbuddies, namelijk onze enthousiaste personal trainers. Je hoeft er je huis niet voor uit en de work-out sessie kan op elk moment van de dag en week ingepland worden. De personal trainer staat op het afgesproken moment voor jouw deur en is de perfecte motivator om samen jou doelen mee te bereiken.
Train iets minder intensief
Ben je echt heel erg moe na een drukke dag? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan, maar dan iets minder intensief of minder lang. Je zult zien dat je voldoening ervaart omdat je tóch gegaan bent, en je blijft in je sportflow.
Het antwoord is: sporten
Sporten of chillen? Wat doe je best bij vermoeidheid? Het antwoord is sporten. Er zijn genoeg goede redenen om bij vermoeidheid toch nog je sportkleren aan te trekken en ervoor te gaan. Je lijf is je dankbaar!