De evolutie, een prachtig iets. We zijn onze staart verloren en eindelijk eens rechtop gaan lopen. We denken er alleen maar beter op te worden, maar is dit ook zo? Waar we op veel dingen antropologisch vooruit zijn gegaan, zijn we door onze eigen ontwikkelingen ook veel goeds verloren. Maar gelukkig zijn bepaalde ontwikkelingen niet onomkeerbaar. Koud douchen bijvoorbeeld. Zet je schrap, laat comfort los en ‘baad’ je in de voordelen van koud douchen.
Vanaf de 19e eeuw is het warmwatersysteem in Nederland steeds meer toegenomen. Dit was toen nog vooral voor de rijkeren des lands. Pas in de 20e eeuw, rond 1965, werd het ook toegankelijk voor de gewone mens en zijn we er maar al te snel aan gewend geraakt. Na zo’n 300.000 jarig bestaan van de mens kwam er eindelijk een einde aan de keteltjes warm water en gedeeld badwater. Zo’n 58 jaar douchen we ons nu bijna dagelijks met warm water. Dus binnen 58 jaar zijn de meesten van ons al de superkracht van koud douchen verloren, neem hier heel even een momentje voor…
Wat gebeurt er met je lichaam?
Wat gebeurt er nou eigenlijk in je lichaam op het moment je de koude stralen trotseert? Een koude douche laat je spieren aanspannen, dus ook de spieren van je bloedvaten. Hierdoor vernauwen je vaten een beetje. Dit noemt men vasoconstrictie. Door die vasoconstrictie gaat je hart sneller pompen om je bloed te circuleren in je spieren. Dit harde werken maakt je hart sterker en vindt er een krachtigere circulatie plaats. Hierdoor worden voeding- en afvalstoffen beter gecirculeerd en afgevoerd. Dit heeft een positief effect op je vochthuishouding, groei en immuunsysteem.
Voor- en nadelen
Natuurlijk is koud douchen niet voor iedereen weggelegd. Mensen die hart- en vaatziekten hebben of epilepsie kunnen beter een warm badje nemen. Door de klap die je lichaam van het koude water krijgt, kunnen er namelijk complicaties ontstaan. Maar ben je gezond? Dan is er eigenlijk geen excuus meer om het niet te doen, bijt op je tanden en laat alles op je lichaam de kou trotseren.
De voordelen van koud douchen zijn schrikbarend veel. Buiten dat je er mentaal sterker van wordt en beter slaapt, zijn er nog tal van voordelen:
1. Je huid en haar verbetert
Heet water droogt je huid en haar uit, koud water niet. Dit komt doordat heet water de natuurlijke oliën en talg van je lichaam af spoelt, terwijl de oliën bij koud water blijven zitten.
2. Je immuunsysteem wordt sterker.
Met koud douchen wordt je immuunsysteem even blootgesteld aan stress. Dit maakt dat de productie van witte bloedlichamen omhoog schiet, waardoor je systeem juist versterkt wordt.
3. Je bloedcirculatie wordt sterker en beter.
Door de regelmatige vernauwing blijven je bloedvaten flexibel en gaat je bloeddruk steeds tijdelijk omhoog. Het lichaam werkt harder waardoor de circulatie ook sterker wordt.
4. Je hormoonproductie gaat omhoog
Door een verhoogde hormoonproductie wordt noradrenaline en endorfine aangemaakt waardoor je vrolijker bent, beter met stress om kunt gaan en minder last hebt van sombere of depressieve gevoelens. Kortom, je voelt je kiplekker!
5. Het geeft je energie
Warm douchen maakt je loom, koud douchen zet je lichaam ‘aan’ en houdt het langer vol gedurende de dag. Het verdragen van de kou geeft je een oppermachtig gevoel en boost je energie.
6. Pijnverlichtend
Een minder bekende, en verrassende, is pijnverlichting. Koud douchen zorgt ervoor dat de snelheid tussen pijnsignalen en de hersenen wordt vertraagd. Hierdoor wordt een gevoel van pijn verminderd.
7. Je zenuwstelsel wordt versterkt
Door een koude douche leert je lichaam om vanuit een stressmoment te ontspannen. Hierdoor wordt je zenuwstelsel steeds sterker, en ga je merken dat je lichaam steeds beter kan reageren op uitdagende omstandigheden.
8. Het helpt met afvallen
Doordat je lichaam energieker is, verbruikt het ook meer energie. Hierdoor val je sneller af. Oké, het is geen wondermiddel maar alle kleine beetjes helpen.
How to become the Iceman…
Oke, je bent zover om de tweede ‘Iceman’ te worden? Dan is het goed om jezelf te trainen en heel bewust op de signalen van je lichaam te letten.
Adem
Adem vanuit je buik en houd het onder controle. Houd je adem niet vast en adem heel bewust.
Rustig aan
Begin eerst eens met normaal te douchen en als laatste koud af te douchen. Ben je klaar om de hitte te skippen? Doe het dan rustig aan en spring stapje voor stapje onder de douche. Begin met je voeten, benen enzovoorts.
Laat die temperatuur zakken
Laat het water steeds kouder worden. Hoe kouder hoe beter, maar werk ook hier stapsgewijs in.
Breid uit
Bouw de tijd steeds meer uit. Begin met seconden en voeg ieder douchemoment er secondes aan toe. Één minuut is al een hele klus. Misschien kun je met jezelf een challenge aangaan zodat er een duidelijk einde is. Wedden dat je al gewend bent voordat die 30 dagen om zijn.
Denk eraan, het is goed om jezelf uit te dagen maar doe het rustig aan. Na 58 jaar in een warme grot gezeten te hebben, kun je niet ineens in de sneeuw gaan rollen. Wees geduldig, luister goed naar je lichaam en laat die oerkrachten weer langzaamaan door je aderen vloeien!