Is vis gezond?

Is vis in 2023 nog gezond voor ons lichaam?

Een gezonde voeding is gevarieerd en bevat naast groenten en fruit ook de nodige portie vis. Het bevat namelijk veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vitaminen, mineralen en omega-3. Toch is niet alle vis even goed voor je lichaam of voor het milieu. Lees snel verder, want we vertellen je er alles over.  

Voedingswaarde van vis

Vis is een goede bron van essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines, mineralen, calcium, ijzer, selenium en essentiële vetzuren. Een voorbeeld van een essentieel vetzuur is omega-3, wat belangrijk is voor een gezonde hart- en hersenfunctie. De eiwitten in vis zijn dan weer essentieel voor spiergroei en herstel. Bovendien bevat vis geen verzadigd vet, wat kan helpen bij het verlagen van het risico op obesitas en diabetes. Kort samengevat, het eten van vis draagt bij aan een gezond en gevarieerd voedingsschema en kan helpen om het risico op hartziekten, hoge bloeddruk, beroerte en diabetes te verminderen. Daarom is het aangeraden om af en toe een stukje vis in je dieet op te nemen. 

Hoe gezond is vis voor ons?

Toch is het belangrijk om te weten welke vis nu juist zo gezond is om te eten, want niet alles wat in de zee zwemt is daarom goed voor onze gezondheid of überhaupt eetbaar. Veel vissoorten worden immers gekweekt in vervuild water. Daarnaast eist ook de vervuiling van de mens steeds vaker zijn tol. Door de wereldwijde vervuiling van de zeeën, vertoeven vissen steeds vaker in ‘plasticsoep’, in plaats van zeewater. Hierdoor krijgen vissen microstukjes plastic binnen en deze plastic belandt later… op jouw bord. Gelukkig is het ene water schoner dan het andere. Europese wateren zijn bijvoorbeeld meer vervuild dan de Stille Oceaan en ook in Nederlandse wateren loopt de vervuiling soms hoog op. 

Slechts een klein deel van de vis op de wereld wordt gevangen voor consumptie. Over het algemeen zijn kleine vissen gezonder voor je dan grote vissen. Dit komt omdat grote vissen langer leven dan kleine en dus meer ongezonde stoffen en troep zoals plastic en zware metalen uit het water kunnen opslaan in hun (vet)weefsel. Ondanks dat grote vissen vaker drager zijn van ongezonde stoffen, zijn makreel, zalm en kabeljauw wel goede keuzes omdat ze licht verteerbaar zijn. Ook sardientjes en haring zijn over het algemeen gezond voor je. Probeer wel altijd bewust te zijn van waar de vis op je bord komt, want sommige vis bevat hoge hoeveelheden giftige of ongezonde stoffen. Je beperkt je vis inname bovendien best tot 2-3 porties per week. 

Hoe gezond is vis voor het milieu?

Ondanks dat vis over het algemeen goed is voor onze gezondheid, lijdt onze planeet eronder. Als gevolg van de overbevissing krijgen vissenpopulaties op sommige plaatsen de kans niet meer om zich voort te planten. Hierdoor sterven bepaalde vissoorten uit en lopen we een grote kans om in de toekomst met lege oceanen achter te blijven. Daarnaast wordt vis vaak op een weinig diervriendelijke manier gekweekt en gevangen. Denk maar aan veel te kleine kweekvijvers en het toedienen van antibiotica en andere stoffen om de vissen te beschermen tegen infecties. Deze antibiotica komt overigens ook tot in jouw maag. Methodes om vis te vangen zoals sleepnetten beschadigen de oceanen ook, denk maar aan alle overbodige bijvangst en de beschadiging van het koraalrif. Het is immers wel mogelijk om de duurzaamheid van je vis te achterhalen aan de hand van het MSC- of ASC-keurmerk. 

De juiste balans

Vis is rijk aan veel gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, vezels, selenium en omega-3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond dieet en hebben veel voordelen voor de gezondheid. Bovendien bevat vis minder verzadigd vet en cholesterol dan veel andere voedingsmiddelen, waardoor het een gezondere optie is dan bijvoorbeeld rood vlees. Vis is ook een geweldige bron van eiwitten en kan helpen bij het opbouwen en behouden van spieren. Al met al is vis een gezonde optie en een goede manier om je dieet te variëren. Toch is het goed om niet meer dan 2 tot 3 keer per week een stukje vis op tafel te zetten. Vis kan namelijk schadelijke stoffen zoals zware metalen of microplastics bevatten die je zelf ook kunt binnenkrijgen. Bovendien eist de visvangst ook een zware tol op onze planeet. 

De keuze om vis te eten ligt bij jezelf. Je lichaam heeft er in kleine hoeveelheden baat bij, maar het is zeker een goed idee om ook de gezondheid van onze planeet in overweging te nemen. 

Wacht ...

Er is meer van dit

Lopend vergaderen

De kracht van lopend vergaderen: Gezondheid, productiviteit en creativiteit combineren Steeds meer bedrijven en werknemers ontdekken de voordelen van lopend vergaderen, ook wel bekend als

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!